vrijdag 7 februari 2014

" Marche ongekend mooi"

De titel van dit artikel is direct geleend van een boek wat vorige maand werd gepresenteerd tijdens de Vakantiebeurs. Het is geschreven door Evert de Rooij en beschrijft 8 autoroutes door het Noorden en Centraal Le Marche waarin hij de belangrijkste bezienswaardigheden beschrijft en tips geeft. Een van de tips is bijvoorbeeld dat er in Gabbice Mare iedere zondag een slowfoodmarkt is- daar kan iedereen die van bewust genieten houdt wat mee! Ik kan  het boek van harte aanbevelen voor wie van plan is om door Le Marche te reizen, met name de hoofdstukken Giro del Verdicchio e delle grotte (H3) en Giro dei Castelli di Jesi (H5) omdat die de dorpen in het hart van het wijngebied Verdicchio beschrijven. In Oktober verschijnt deel twee over het Zuiden (Ascoli Piceno e.o). Verkrijgbaar bij www.edicola.nl

Van de herfst was ik eindelijk zelf weer in Le Marche en weer werd ik gegrepen door het prachtige landschap- met name de heerlijk golvende heuvels die aan bepaalde delen van Toscane doen denken. 'Lappendekens' met afwisselend wijn- en olijfboomgaarden, heel groen en veel mooie vergezichten. Veel kleine dorpjes, bijna allemaal even pittoresk, sommigen met een aantal musea zoals in Fabriano. Daar vindt je o.a.een papiermuseum waar ze nog op ambachtelijke manier papier maken- van stof!

Een erg leuk museum is het fietsenmuseum- dan denk je fietsen?! Maar het zijn fietsen voorzien van de attributen van diverse ambachten en beroepen, veelal uit lang vervlogen tijden. Een feest om langs te lopen en terug geworpen te worden in de tijd! Ook is er nog een piano-museum waar prachtige exemplaren staan en je mini-concerten te horen krijgt om de verschillen en ontwikkeling waar te kunnen nemen. Fabriano ligt in het gebied van de Verdicchio di Matelica, dus mooie witte wijn proeven in de omgeving is een aanrader.





Urbino is een prachtige, hoog gelegen stad met als centrale punt het imponerende Palazzo Ducale, in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Federico da Montefeltro, een zogeheten condottiere (veldheer). Het bevat een van de grootste bibliotheken van Italie (met bijzonder ingelegd hout) en verder onder meer de Galleria  Nazionale delle Marche.  Urbino staat ook bekend als de geboorteplaats van Raffael, de beroemde schilder- dus zijn geboortehuis is hier ook te vinden.



 Kwa wijn is vooral de Vercdicchio dei Castelli di Jesi bekend, een heerlijke kruidige, frisse droge
witte wijn die het uitstekend bij de vis doet. In Nederland volop in de schappen te vinden vanwege aantrekkelijke prijs/kwaliteitverhouding. Daar ter plekke merk je dat er ook 'serieuzere' exemplaren zijn met meer diepgang, hogere mineraliteit en complexere smaken. Een aangename verdiepende kennismaking. Naast de Verdicchio van Jesi (is een vrij ruim gebied) is er ook de variant uit Matelica die uit dieper gelegen binnenland komt en overwegend wat bloemiger smaakt. Daarnaast is er Noordelijker de Bianchello del Metauro te vinden die zeer aangenaam kan zijn. Kwa rood is er de fantastische en onbekende, want ook vrij zeldzaam (zeer klein productiegebied) Lacrima di Morro d'Alba te vinden. Een bijzondere wijn die naar rozen geurt en smaakt. Aan de kust wordt rood gemaakt van een blend tussen Sangiovese en Montepulciano (d'Abruzzo, maar niet alleen dus). Daar zitten zeer stevige exemplaren tussen, met flinke houtrijping. In Cupramontana in het hart van het Verdicchiogebied vindt je een leuk wijnetikettenmuseum wat een bezoekje waard is als u toch in de buurt bent.



Gastronomisch is Le Marche ook helemaal niet verkeerd, zo is er een truffelhoofdstad: Aqualagna waar twee derde van totale Italiaanse productie vandaan komt van zwarte en witte truffel. Witte truffel vindt je alleen in de herfst en dan is ook de nationale jaarlijkse beurs waar zo'n 200.000 bezoekers op af komen, terwijl het plaatsje zelf 4400 inwoners heeft (en 30 restaurants). Een aanrader kwa beleving is het meegaan op truffeljacht met de 'trifolau'- de jager- zoeker- het is vooral de hond die het werk doet en zeer opgewonden raakt van al die heerlijke geuren. Mooi ook om de goede band te zien tussen dier en baasje. Na afloop uiteraard proeven en /of een mooie lunch op basis van truffel eten!

Via Profondo kunt u een mooi vijf daags arrangement boeken met bezoeken aan verschillende wijndomeinen en afhankelijk van het seizoen  ook meegaan op truffeljacht (oktober, november meest geschikt). Ook kookles, worst maken met een slager e.d. behoren tot de mogelijkheden. Binnenkort op onze vernieuwde site (in aanbouw) te vinden www.profondoreizen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten