vrijdag 14 februari 2014

Emilia Romagna- een regio voor lekkerbekken!

 
De Emilia Romagna is een zeer grote regio, die zich uitstrekt van Piacenza in het westen tot Rimini aan de Adriatische kust. De rivier de Po stroomt door het gebied en voorziet het van vruchtbare grond waardoor de Po-vlakte ook wel de broodmand of fruitschaal van Italië wordt genoemd. De Po is de langste rivier van Italië die zo’n 15% vh land beslaat en 1/3 vd bevolking van water voorziet.

Tot het gebied Emilia , dat meer noordelijk georiënteerd is behoren de volgende steden:Parma, bekend vanwege Italië’s culinaire exportproduct bij uitstek: de Parmaham. Ook de Parmezaanse kaas komt hiervandaan. De stad claimt tevens dat de herkomst van Tortellini daar ligt, de vorm zou zijn gemodelleerd naar de navel van Venus. Modena is vermaard vanwege de snelle dure auto’s van zowel Ferrari als Maserati. Bovendien komt de Aceto Balsamico ervandaan, druivenmost die minimaal 12 jaar op eiken houten vaten heeft gerijpt, soms wel 20 jaar (geserveerd met een pipetje).Uit Reggio komen Lambrusco en de Italiaanse vlag, de tricolore. Bologna wordt ‘de geleerde’ genoemd omdat zij een van de oudste universiteiten van Europa herbergt. Ook heeft zij de bijnaam 'La grassa'- de vette vanwege de worsten (mortadella e.d.), die je trouwens goed weg kunt spoelen met de Lambrusco of een pignoletto frizzante. Alsof de wijnen ervoor gemaakt zijn. Ferrara sluit het rijtje Emiliaanse steden af; zij werd vroeger geregeerd door de adellijke familie d’Este’s. Zij vonden in 1851 waterafvoerpompen uit waarmee de droogleggingswerken van de Po-delta een hoge vlucht namen.
 

Tot de Romagna , de regio die wat meer op het zuiden georiënteerd is behoren: Ravenna  met haar mozaïeken uiteraard; Rimini, de oudste en grootste badplaats vd wereld, en geboorte-plaats van regisseur Federico Fellini. Faenza betekent keramiek en daar staat de stad ook al ruim 500 jaar om bekend. In het gebied zijn nog enige beroemde Italianen geboren, de meest beruchte is Mussolini, die uit het plaatsje Predappio komt, waar we straks vlak langs komen.Van een andere orde is Pellegrino Artusi die uit Forlimpopoli komt. Hij is de schrijver van de` Italiaanse culinaire bijbel: la scienza nella cucina e l’arte di mangiare bene. Ofwel de wetenschap in de keuken en de kunst van het lekker eten.

 

Hierop aansluitend tenslotte nog een paar gastronomische wetenswaardigheden: Uit Sogliano komt Fossakaas, fossa = spelonk. De kaas wordt gerijpt in uitgehouwen spelonken in tufsteen die vroeger werden gebruikt om graan in op te slaan. tufsteen = gesteente opgebouwd uit vulkanisch as (luchtig, kan zelfs drijven). Wie weet wat priesterwurgers zijn? In het Italiaans Strozzapreti, het is pasta  die de gedraaide vorm van kort touw heeft (wat doet denken aan een wurg koordje) die in de visbouillon gaat in Rimini en omgeving.

 

Kwa wijn is er meer dan alleen Lambrusco- Het gebied kent twee docg’s: Albana di Romagna (wit) + Colli Bolognesi Classico Pignoletto (ook wit, recentelijk toegekend). Albana di Romagna bestaat in diverse varianten en kan een mooie dessertwijn zijn.

Albana di Romagna docg    ‘uit goud drinken’
Wat: naam docg wijn- albana is de witte druif en Romagna de naam van het gebied
Regio: uitsluitend in (Emilia) Romagna, tussen Imola en Bertinoro
Hoe: Keizerin Galla Placida zou heben gezegd toen zij een terracottabeker met albana kreeg aangereikt: “voglio berti in oro “- ik wil je uit goud drinken. Bertinoro is nu een gelijknamig plaatsje waar de wijn vandaan komt. De grond is rijk aan fossielen en andere organische afzettingen. Er zijn verschillende versies van droog tm zoet en dessertwijn verkrijgbaar.
Stijl:  De basis vd droge wijn is bleekgeel, kan harmonieus zijn -meestal licht en fris droog, met een hoog zuur gehalte, bittertje in de afdronk (niet echt bijzonder). De zoetere versies kunnen spannender zijn: salie, amandel, perzik, honing, pijnboompitten, exotisch wit fruit. Passito: perzik, vanille, honing, warme zachte smaak.
Aanbevolen producenten: (uit Bertinoro) Raffaela Alessandra Bissoni, Celli, Madonia Giovanna, Fattoria Paradiso. Zerbina maakt waarschijnlijk de beste zoete versie (aldus Hugh Johnson) te Scacco Matto.
Gaat goed samen met: de droge met en schaal- en schelpdieren, slakken, de zoete met jonge kazen; de dessertwijn-passito met desserts, tulband met gekonfijt fruit e.d.

DOCG Colli Bolognesi Classico Pignoletto (Emilia Romagna)
Promotie voor de reeds bestaande DOC en voor de Pignoletto druif. Dit in één van de minst zeggende wijngebieden uit Italië Emilia Romagna. Toch mogen we niet te snel conclusies trekken. Eerst proeven, dan oordelen. De Pignoletto druif is een regionale druif uit Emilia Romagna die verwantschap met de Grechetto wordt toegedicht. De druif moet voor 95% deel uit maken van de wijn. Er mag eventueel aangevuld worden met de Pinot Bianco. Als frizzante wel makkelijk drinkbaar en prettig op een warme zomeravond, maar docg?!

Op onze site vindt u bij de kooklessectie een mooi arrangement in de Romagna waar u een aantal van bovenstaande lekkernijen kunt leren maken en/of proeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten