vrijdag 21 februari 2014

De enige DOCG van Sicilie: Cerasuolo di Vittoria docg Sicilie


Sicilië heeft slechts 1 docg: de Cerasuolo di Vittoria, gemaakt van rode druiven Nero d’Avola en  Frappato. De wijn wordt gemaakt in het Zuid-Oosten, in de omgeving van Vittoria, Val di Noto, in de provincies van Ragusa, Caltanisetta en Catania.
De frappato druif zorgt in combinatie met de Nero d’avola voor een elegante en zeer fruitige wijn, met kersen in geur en smaak en mooie zuren.

De Cerasuolo di Vittoria mag in verschillende gemeentes gemaakt worden, maar wordt het meest in de Provincie van Ragusa geproduceerd. De wijn dateert al uit 1606, het jaar waarin de stad Vittoria werd gesticht. De naam ontleent zij aan haar oprichtster, die tevens een stuk grond ter beschikking stelde voor de wijnbouw.
Productiezone: verschillende gemeentes: 5 in de provincie van Ragusa, 2 in de provincie van Caltanisetta, en 2 in de provincie van Catania.

Variëteiten: Nero d'Avola (50-70%), Frappato (30-50%)  Kleur: rood
De Cerasuolo di Vittoria moet tenminste 3 maanden flesrijping hebben gehad, alvorens in de handel gebracht te worden. Voor de Classico versie geldt een periode van 8 maanden flesrijping.

De wijn is kersenrood van kleur, heeft een bloemig boeket en is zacht, fruitig en droog in de smaak.
Doet het goed bij wit en rood vlees, rundgebraad, klein wild en pikante kazen.

A.s. zondag is er een proeverij Zuid-Italiaanse wijnen waar u onder andere deze Cerasuolo kunt proeven- in Utrecht aanmelden via vino@profondoreizen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten