vrijdag 18 april 2014

Tentoonstelling Prerafaëlieten in Turijn van 19 april tot 13 juli

U heeft een extra goede reden om dit voorjaar of begin zomer Turijn te bezoeken: van 19 april tot 13 juli  is er een tentoonstelling gewijd aan de kunst van de Prerafaëlieten te zien. Afkomstig uit het Tate-museum uit Engeland, zijn ruim 70 werken na een wereldtour  in Turijn te zien voor ze weer definitief naar Engeland terugkeren.

De zogenaamde PreRaphaelite Brotherhood werd opgericht door  John Millais, William Holman Hunt, John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti, Edward BurneJones en William Morris in 1848 in Londen. Het was een geheim verbond. Zij noemden zich prerafëlieten omdat de schilder Rafaël (14831520) volgens hen het eind markeerde van de bloeiperiode van de kunst. In hun werk lieten zij zich inspireren door de kunst uit de tijd voor Rafaël; de vroege renaissance. Hun bewondering ging met name uit naar de eenvoud daarvan. Botticelli en Lippi behoorden tot de voorbeelden.

Na Rafaël (14831520) zou het volkomen zijn misgegaan met de kunst. De academische schilderkunst uit hun eigen tijd deden ze af als gekunsteld en onwaarachtig. Daarom streefden ze naar een wereld waarin de voortschrijdende mechanisatie een halt zou worden toegeroepen. Hun onderwerpen hadden meestal een religieuze betekenis of waren afgeleid van mythen, sagen of legenden, waarbij het verleden een aanzienlijke rol speelde. De prerafaëlieten legden de basis voor de jugendstilstroming.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten