vrijdag 25 april 2014

Feest / dag van de Vrijheid - Festa della Liberta

Vandaag is een Nationale feestdag in Italie:  men viert de val van het fascistische regime van Mussolini op 25 april 1945. De partizanen streden een bloedige strijd die uiteindelijk gewonnen werd in het Noorden.
 
Op 25 april 1945 werd Italia uit de handen van de Duitsers bevrijd. Niet alleen aan de bezetting van de Duitsers kwam een einde, maar ook aan het fascistische regime van Mussolini en de zijnen. Voor dit laatste hadden i partigiani, de partizanen, gezorgd, nog vóórdat de geallieerden arriveerden. I partigiani hadden de resistenza georganiseerd, het verzet tegen het nazi-fascistische regime. Hierdoor konden vrijheid en democratie weer zegevieren in Italia.
Op 25 april 1945 trokken de partizanen door de belangrijkste Italiaanse steden om de overwinning te claimen. Dat wordt nog steeds gevierd, maar ook worden vandaag de dag nog steeds de slachtoffers herdacht die hun leven leven hebben gegeven voor de vrijheid. 
Voor de italiani is 25 april een nationale feestdag en een officiële vrije dag. Overal in het land vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats, van klein tot groot, sommige met fanfares, andere met grote vlaggen. Ook zijn er veel politieke manifestaties en concerten. Attenzione: veel winkels, musea, restaurants en bars zijn op 25 april gesloten en het openbaar vervoer is slechts beperkt beschikbaar!

Wil je een beeld krijgen van die tijd, kijk dan een van deze films over de oorlog en de bevrijding:
  • Roma città aperta – Roberto Rossellini
  • Il Partigiano Johnny – Guido Chiesa
  • Paisà – Roberto Rossellini
  • Piccoli Maestri – Daniele Lucchetti
  • L'Agnese va a morire – Giuliano Montaldo
En luister vooral ook naar het bekendste Partizanenlied Bella Ciao, dat oorspronkelijk afkomstig is van de mondine, werksters in de rijstvelden. Zij hadden een andere tekst dan het latere Partizanenlied. De stem van Giovanna Daffini, die het oorspronkelijke Bella Ciao lied zingt, gaat door merg en been. Een vrolijke opzwepende versie is er o.a.van Malavita
 
Bron:www. italie.nl & Italie-kalender

Geen opmerkingen:

Een reactie posten