vrijdag 4 april 2014

Civitella del Tronto Abruzzo

Van de week was ik in  Civitella del Tronto, wat een een burcht-stadje is in de Italiaanse provincie Teramo (regio Abruzzen).  Het fort van Civitella del Tronto is de grootste door de Bourbon familie gebouwde in Europa. De Bourbons (Borboni in het italiaans) waren koningen van Napels, waartoe de regio Abruzzen behoorde tot de eenwording van Italië. Civitella del Tronto lag aan de Noordgrens van het koninkrijk, die gevormd werd door de rivier de Tronto. Door z'n strategische ligging, bovenop een hoge uitstekende rots, kon men van de burcht de grens goed in de gaten houden. Ook tegenwoordig heb je vanaf de burcht een fantastisch uitzicht dat aan de ene kant van de heuvels van de regio Molise via de Abruzzese Apennijnen naar de heuvels van de Marken loopt en aan de andere kant de Adriatische Kust toont van Monte Conero bij Ancona tot voorbij Pescara.

De provincie Teramo is de meest noordelijk gelegen provincie van de Abruzzo, tegen de grens met Le Marche aan. Civitella is dan ook een goede uitvalsbasis om steden als Ascoli Piceno te bezoeken, en Teramo zelf. Voor wijnliefhebbers is het goed om te weten dat het docg-gebied van Abruzzo hier direct aan grenst. Je kan hier terecht voor de mooiere Montepulciano d’Abruzzo Colline  Teramane DOCG.

Sinds 1992 mag de Montepulciano d'Abruzzo DOC de subzone “Colline Teramane” op het etiket vermelden. Het etiket verwijst hiermee naar de wijn die in de heuvels van de provincie van Teramo wordt gemaakt van de Montepulciano. Sinds 2003 is deze subzone gepromoveerd naar een op zichzelf staande DOCG.

Van de Montepulciano wordt algemeen aangenomen dat zij van oorsprong
uit de Abruzzen stamt, hoewel sommigen menen dat de druif het eerst in de Marken gesignaleerd is. Hoe het ook zij, in de Abruzzen is de Montepulciano, samen met de Trebbiano, de meest aangeplante druivenvariëteit en worden er uiteenlopende wijnen van gemaakt. In de DOCG-status vinden vele wijnmakers de erkenning waren zij al jaren op wachtten.

De wijnen zijn rijk met zachte tannines en kunnen wedijveren met wijnen van hoog niveau zowel op nationaal als op internationaal gebied. De verplichte rijpingstijd is 2 jaar, waarvan tenminste 1 jaar op eikenhouten of kastanjehouten vaten. Hierna volgt nog een rijping op fles van tenminste 6 maanden. De Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG wordt ook in een Riserva versie op de markt gebracht. Voor de Riserva geldt een rijpingstijd van tenminste 3 jaar. De wijn kan bij allerhande vleesgerechten gedronken worden evenals bij rijpe kazen.

Productiezone: provincie van Teramo

Variëteiten: Montepulciano (min. 90%); Sangiovese (max. 10%)
Tekst - eerste gedeelte wiki en tweede van de Italiaanse wijnwijzer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten