vrijdag 24 januari 2014

Genua, nu nog meer het bezoeken waard! Edvard Munch tentoonstelling

Genua, nu nog meer het bezoeken waard! Edvard Munch tentoonstelling tot 27 april

Van  Edvard Munch, de Noorweegse schilder die vooral bekend is van zijn verontrustende schilderij 'De Schreeuw"  worden momenteel zo'n 120 werken ge-exposeerd in Genua in het Palazzo Ducale. De Schreeuw zelf is niet te zien, maar wel een paar interessante versies/odes van Andy Warhol. Intrigerende schilderijen als 'De Vampier' zijn wel te zien, en een aantal etsen e.d. Het geheel biedt een inkijk in een donkere geest met een op zijn zachtst gezegd engizins gemankeerde relatie met vrouwen.
De tentoonstelling is een uitstekend excuus om deze leuke havenstad te bezoeken. 

Genova is een afwisselende stad met zowel sfeervolle, smalle Middeleeuwse straten en steegjes als zeer sjieke winkelstraten en statige bouwwerken, waaronder de tot Unesco Wereld Erfgoed behorende "Palazzi dei Rolli' of kortweg Rolli genoemd. Het is de zogeheten Strada Nuova, de niewe straat waaraan fantastisch rijk gedecoreerde paleizen staan, allemaal uit de bloeiperiode van de stad- Laat Renaissancetijd (16e eeuw). De Via Garibaldi, voorheen Strada Nuova, is sinds 1882 vernoemd naar Giuseppe Garibaldi. De straat, 250 meter lang, staat bekend om de vele 16e-eeuwse paleizen, die de meest vermogende families van de Republiek Genua hier bouwden. Het is de belangrijkste van de strade nuove (nieuwe straten) van het werelderfgoed Le Strade Nuove en het systeem van de Palazzi dei Rolli.

De stad wordt natuurlijk gelinkt aan Columbus, die hier in elk geval geboren is. De rijkdom van de Republiek is voor een flink deel terug te voeren op de import en handel die er zijn tijd op gang is gekomen. Hier een  frescoschildering van de 'exotische mens' waarmee men in aanaking kwam. In het huidige Genua kom je nog steeds allerlei nationaliteiten van heinde en ver tegen, dit heeft natuurlijk te maken met de functie als havenstad, die nog steeds belangrijk is. De sfeer van de haven en omgeving doet denken aan
bijvoorbeeld Napoli. Lekker levendig en ook die nonchalante mengeling van enigzins achterbuurt gevoel- op een leuke manier en sjiek.

De stad heeft veel te bieden, en is zeker de moeite van een bezoek van een dag of twee drie waard. Proef in elk geval de Genovese pesto, want die komt hier vandaan en heeft een andere kleur, smaak en kwaliteit dan wat we in Nederland in de potjes vinden. Kenners zeggen dat het met de Basilicum te maken heeft, die heeft kleinere blaadjes en groeit op een andere bodem in een mooier klimaat. Kwa kunst en cultuur kun je je hart ophalen hier, ook voor een portie Vlaamse kunst want de schilders Rubens en Van Dijck hebben hier gewerkt en het nodige achter gelaten.

Een bezoek is uitstekend te combineren met bijvoorbeeld Piemonte of het Zuidelijker gelegen "Le Cinque Terre".

Voor meer tips en eventuele reserveringen- een weekend met 2 nachten verblijf in vier sterren hotel op  B&B basis, incl.  1x diner, en inclusief rondleiding door historisch centrum en bezichting van enkele Palazzi dei Rolli (o.a. museum met werken van Van Dijck, Rubens e.a.) kunt u al boeken voor €161,50 p.p. U kunt contact hievoor opnemen met www.profondoreizen.nl






Geen opmerkingen:

Een reactie posten