vrijdag 3 januari 2014

Bergamo Alta

Bergamo ligt in Lombardije (Noord-Italie, 40 kilometer ten oosten van hoofdstad Milaan) en heeft haar eigen vliegveld, Orio al Serio (Ryanair vliegt rechtstreeks vanaf Eindhoven, Groningen en Maastricht).

Het oude, hoger gelegen gedeelte- Bergamo alta, is zeer pittoresk en toegankelijk via trappen, de stadsbus of leuker met een kabelbaan (kost slechts 1,20) en rit duurt maar enkele minuten. Het oude plein, Piazza Vecchia is ruim van opzet met een mooie hoektoren (Torre Civica of Campanone) en aangrenzende gebouwen zoals het Palazzo del Podesta. Er zijn gezellige terrasjes, en in het midden staat een fontein die geliefd is bij kinderen, de Contarinifontein.

Achter het plein ligt het Santa Maria Maggiorecomplex, een indrukwekkende kerk met naast gelegen baptisterium/ doopkapel. Er direct naast vindt u de Colleonikapel. De omliggende straten hebben leuke winkels, gezellige restaurantjes- het is allemaal zeer uitnodigend. De bar direct bij de funicolare, de kabelbaan heeft een prachtig uitzicht over de benedenstad en de vallei.





Voor wie een bezoek aan Bergamo wil combineren met wijn&gastronomiegeneugten : in de omgeving zijn diverse interessante opties. Zo komt de heerlijke kaas Taleggio uit deze regio en er zijn ook een aantal interessante wijnen zoals de beroemde mousserende wijn uit Franciacorta, bij het Iseomeer, slechts op zo'n 25 kilometer afstand. Daarnaast zijn er ook onbekendere wijnen te vinden zoals de dessertwijn Moscato di Scanzo en de recentelijk toegekende docg Valcalepio (rood gemaakt van de internationale druiven Cabernet Sauvignon + wat Merlot en wit op basis van Pinot Bianco en Chardonnay). Wie autochtoner wil en grote klasse rijdt door tot net voorbij het Gardameer naar het Valpolicellagebied voor prachtige Amarone's en Recioto's (124 km, uur en kwartier rijden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten