woensdag 11 september 2013

Friuli ( Venezia Giulia) onterecht onbekend


Friuli- Venezia Giulia
Bergachtige streek  in het Noord-Oosten van Italië.  Oostelijke poort tot Italië, binnengevallen door diverse vreemde mogendheden, deels Oostenrijks (eeuwenlang)  en Sloveens geweest. De bekendste stad is Trieste, wat ook wel het 'Wenen aan zee' wordt genoemd, aangezien het direct aan zee ligt en de Oostenrijkse invloeden zeer groot zijn. Zo zijn er vele historische koffiehuizen te vinden en is een van de specialiteiten ápfelstrudel', nee dat klinkt niet erg Italiaans. Maar de koffie van Illy die ervandaan komt des te meer, Nederland was overigens het eerste land waar Illy koffie naartoe exporteerde.

Trieste Canale

Andere interessante steden om te bezoeken zijn Udine en Aquileia waar prachtige Romeinse mozaieken te vinden zijn. Daarnaast heeft de regio een paar gastronomische klassiekers om trots op te zijn: San Daniele prosciutto, zeker zo mooi als Parmaham, maar veel minder bekend. En wist u dat echte Prosecco uit het plaatsje Prosecco komt
Trieste
en dat dat in Friuli ligt? Helaas is de naast gelegen regio Veneto met de term aan de haal gegaan en is het nu een (kwaliteits) benaming voor wijn uit de Veneto. Ook komt hier prachtige bergkaas vandaan: Montasio die zeer stevig van smaak kan zijn.


Wijnproductie: 1,1miljoen hectoliter, ongeveer 150 miljoen flessen wijn. Tegenwoordig een van de meest prestigieuze wijnstreken, vooral kwa modern wit. Veel internationale duivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc. 
Het gebied kent 3 docg’s : Colline Orientali del Friuli picolit (Udine);  Ramandolo (van Verduzzo); Rosazzo.
Heuvelachtige gebieden tegen de Sloveense grens hebben bodems met kalkrijke mergel en zandsteen  met een perfecte drainage. De vlakkere, alluviale wijndistricten zijn het resultaat van duizenden jaren van aanvoer van bergpuin vanuit de Alpen  via de rivieren als de Isonzo en Tagliamento. Het is vlak land, waar de bodem bestaat uit een dikke laag kelinen, kiezels of ander geërodeerd materiaal met de nodige klei. Drainage geen probleem hier. Het heuvelachtige gebied is koeler, beter voor wit. Op de vlakte vooral rood.
Colli Orientali  + Colli Gorizano- plantdichtheid is hoog, stokken gever beprkter rendement, ook ander snoei/geleidingssysteem. In het vlakkere gedeelte  (Friuli, Latsisan, Aqui, Grave) is de plantdichtheid laag, stokken hoog (2 meter), gericht op tamelijk hoge rendementen (net als in de Veneto). Wijnbenamingen beginnen met naam DOC gevolgd door het (vaak internationale) druivenras bijvoorbeeld Colli Orientali del Friuli Verduzzo.

Specifieke druivenrassen uit de regio: Verduzzo, Ribolla Gialla, picolit, Pignolo, Raboso, Refosco en Schioppetino. Ook Tocai Friulano komt hier vandaan, maar mag niet meer zo heten vanwege Hongaarse dessertwijn met gelijknamig Tocainaam. De droge witte wijn heet nu slechts Friulano.
Ramandolo: eerste docg vd regio in 2001; witte wijn gemaakt van de Verzuzzo Friulano uit de provincie Udine. Wijngaarden op 1200 meter, uitsluitend handgeplukte druiven. Productie is apassimento- indroging, duiven worden te drogen gehangen, vaak laat geoogst zodat natuurlijke indroging aan de stok plaats vindt. Druiven verliezen circa 40% aan vocht,aan fermentatie. Wijn van 14/ 15% Lichtzoete wijn, goede begeleider van prosciutto San Daniele met vijgen, Montasiokaas, Salami van Nimis en gerookte forel. Kan ook goed bij vruchtenvlaaien en rijpe kazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten