Tot het gebied Emilia , dat
meer noordelijk georiënteerd is behoren de volgende steden:Parma, bekend
vanwege Italië’s culinaire exportproduct bij uitstek: de Parmaham. Ook de
Parmezaanse kaas komt hiervandaan. De stad claimt tevens dat de herkomst van Tortellini
daar ligt, de vorm zou zijn gemodelleerd naar de navel van Venus. Modena is
vermaard vanwege de snelle dure auto’s van zowel Ferrari als Maserati.
Bovendien komt de Aceto Balsamico ervandaan, druivenmost die minimaal 12 jaar
op eiken houten vaten heeft gerijpt, soms wel 20 jaar (geserveerd met een
pipetje).Uit Reggio komen Lambrusco en de Italiaanse vlag, de tricolore.
Bologna wordt ‘de geleerde’ genoemd omdat zij een van de oudste universiteiten
van Europa herbergt. Ook heeft zij de bijnaam 'La grassa'- de vette vanwege de
worsten (mortadella e.d.), die je trouwens goed weg kunt spoelen met de
Lambrusco of een pignoletto frizzante. Alsof de wijnen ervoor gemaakt zijn.
Ferrara sluit het rijtje Emiliaanse steden af; zij werd vroeger geregeerd door
de adellijke familie d’Este’s. Zij vonden in 1851 waterafvoerpompen uit waarmee
de droogleggingswerken van de Po-delta een hoge vlucht namen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTFuFWiJl5nSvONDjbiyWeTmwUqy35D2q57EedklhC71V-K93DlY2k2Eftf7Nr_MiNA7eV2jyiLxBpuTMl3NY4iz6UUO3oa8FWK2rm7kmLkryZ6zNxRDCYq0ozk1abJ8Z8luQ0IdKE5G7K/s1600/4382_3_web1.jpg)
Tot de Romagna , de regio
die wat meer op het zuiden georiënteerd is behoren: Ravenna met haar mozaïeken uiteraard; Rimini, de
oudste en grootste badplaats vd wereld, en geboorte-plaats van regisseur
Federico Fellini. Faenza betekent keramiek en daar staat de stad ook al ruim
500 jaar om bekend. In het gebied zijn nog enige beroemde Italianen geboren, de
meest beruchte is Mussolini, die uit het plaatsje Predappio komt, waar we
straks vlak langs komen.Van een andere orde is Pellegrino Artusi die uit
Forlimpopoli komt. Hij is de schrijver van de` Italiaanse culinaire bijbel: la
scienza nella cucina e l’arte di mangiare bene. Ofwel de wetenschap in de
keuken en de kunst van het lekker eten.
Kwa wijn is er meer dan alleen Lambrusco- Het gebied kent twee docg’s:
Albana di Romagna (wit) + Colli Bolognesi Classico Pignoletto (ook wit,
recentelijk toegekend). Albana di Romagna bestaat in diverse varianten en
kan een mooie dessertwijn zijn.
Albana di Romagna docg ‘uit goud
drinken’
Wat: naam docg wijn-
albana is de witte druif en Romagna de naam van het gebiedRegio: uitsluitend in (Emilia) Romagna, tussen Imola en Bertinoro
Hoe: Keizerin Galla Placida zou heben gezegd toen zij een terracottabeker met albana kreeg aangereikt: “voglio berti in oro “- ik wil je uit goud drinken. Bertinoro is nu een gelijknamig plaatsje waar de wijn vandaan komt. De grond is rijk aan fossielen en andere organische afzettingen. Er zijn verschillende versies van droog tm zoet en dessertwijn verkrijgbaar.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGC-QrnPBJ-RySoPZrumyR3_ks9FYgLhJflJaUcsmtloYIqlwL-SqzwCf0Nahyphenhyphen6B9phzeJIjVXVdU9o6LMlL-HGBP_5wdpKp7L6z67X0V4g_nPXnuobJN86rri8dAaTzaP8m_h0n5gtaB7/s1600/1355829834_9998_150x150.jpg)
Aanbevolen producenten: (uit Bertinoro) Raffaela Alessandra Bissoni, Celli, Madonia Giovanna, Fattoria Paradiso. Zerbina maakt waarschijnlijk de beste zoete versie (aldus Hugh Johnson) te Scacco Matto.
Gaat goed samen met: de droge met en schaal- en schelpdieren, slakken, de zoete met jonge kazen; de dessertwijn-passito met desserts, tulband met gekonfijt fruit e.d.
DOCG Colli Bolognesi Classico Pignoletto
(Emilia Romagna)
Promotie voor de reeds bestaande DOC en voor de Pignoletto druif. Dit in één van de minst zeggende wijngebieden uit Italië Emilia Romagna. Toch mogen we niet te snel conclusies trekken. Eerst proeven, dan oordelen. De Pignoletto druif is een regionale druif uit Emilia Romagna die verwantschap met de Grechetto wordt toegedicht. De druif moet voor 95% deel uit maken van de wijn. Er mag eventueel aangevuld worden met de Pinot Bianco. Als frizzante wel makkelijk drinkbaar en prettig op een warme zomeravond, maar docg?!
Promotie voor de reeds bestaande DOC en voor de Pignoletto druif. Dit in één van de minst zeggende wijngebieden uit Italië Emilia Romagna. Toch mogen we niet te snel conclusies trekken. Eerst proeven, dan oordelen. De Pignoletto druif is een regionale druif uit Emilia Romagna die verwantschap met de Grechetto wordt toegedicht. De druif moet voor 95% deel uit maken van de wijn. Er mag eventueel aangevuld worden met de Pinot Bianco. Als frizzante wel makkelijk drinkbaar en prettig op een warme zomeravond, maar docg?!
Op onze site vindt u bij de kooklessectie een mooi
arrangement in de Romagna waar u een aantal van
bovenstaande lekkernijen kunt leren maken en/of proeven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten