woensdag 13 februari 2013

Brunello di Montalcino- (over) de mooiste wijn ter wereld

Een wijn die van het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift The Wine Spectator de titel “Mooiste Wijn ter Wereld” toegekend kreeg- dat moet wel iets bijzonders zijn! De bewuste wijn is een zogeheten Brunello di Montalcino en wordt geproduceerd in ZuidToscane rondom het gelijknamige stadje, zo’n 40 kilometer onder Siena. De wijn wordt gemaakt van 100% Sangiovese druiven, plaatselijk sangiovese grosso of Brunello genoemd, wat letterlijk bruintje betekent- vanwege de verkleuring.

Brunello di Montalcino  is een DOCG wijn- de hoogste kwaliteitgarantie in Italie en behoort tot Italie’s belangrijkste en meest hoogstaande wijnen- samen met de Barolo en Barbaresco uit Piemonte. De wijn staat bekend vanwege haar extreem lange houdbaarheid en uiteraard om de smaakcomplexiteit. Brunello  is uitgevonden door Biondi-Santi aan het eind van de 19e eeuw  en halverwege de 20e eeuw werd de extreem lange houdbaarheid ontdekt. In de jaren 70/80 kocht de Marianifamilie- extreem rijk geworden met de verkoop van Lambrusco in de USA- een enorm domein aan met meer dan 800 hectares aan wijngaarden en staken honderden miljoenen in het project, niet in de laatste plaats aan marketing. Zij zorgden ervoor dat Brunello faam verwierf in Amerika en later in de rest van de wereld. Daarna ging het hard, inmiddels zijn er meer dan 250 Brunelloproducenten actief.

De producent Casanova di Neri van wie wij hier hun roemrijke wijnen bespreken is gestart in 1971; het domein is totaal 39 ha groot en onderverdeeld in 4 wijngaarden.  De oudste wijngaard is 45 jaar oud wat voor wijnstokken een zeer respectabele leeftijd is en over het algemeen een indicatie van hoge kwaliteit (lage productiviteit, dat neemt af na zo’n 20 jaar) De wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 350 meter boven de zeespiegel. De top Brunello van Casanova- de Cerretalto-genoemd naar deze oudste wijngaard waar de druiven vandaan komen- is in dit geval een Riserva uit 2001.

Een ‘gewone’ Brunello heeft er minimaal 5 jaar rijping (50 maanden officieel, rest van de tijd is voor fermentatie e.d.) op zitten voordat deze op de markt mag komen, waarvan minimaal twee jaar houtrijping (en de rest op fles). De Riserva staat voor een rijping van 62 maanden, ofwel 6 jaar. Als de wijn op de markt komt, nu in 2010 is de 2005 verschenen dan wordt de wijn als ‘jong’ omschreven en er wordt aangeraden om nog vijf tot acht jaar te wachten totdat de wijn echt op dronk komt. Dit is typisch zo’n wijn die mensen kopen voor hun kinderen, uit het jaar van hun geboorte en dan geven als ze bijvoorbeeld 18 of 20 worden.

 De Brunello Cerretalto Riserva 2001 is uitgeroepen tot ‘mooiste wijn ter wereld’. Waarom ? En wat zegt het over leiderschap en talent? Deze eretitel, die hoe dan ook subjectief is, want dat blijft smaak altijd, toont hoe dan ook talent & leiderschap aan. Casanova dei Neri is tevens enkele malen tot wijndomein van het jaar gekroond en dat geeft wel aan dat hun wijnen toonaangevend zijn. Uiteraard is de wijn gekozen  vanwege de hoogstaande kwaliteit die deels te danken is aan het talent van hun wijnmaker.

Deze wijn komt tot stand door een extreem zorgvuldige selectie van de allerbeste druiven (die dus groeien op 45 jaar oude stokken). Verder is het specifieke microclimaat, de grondsoort, het lage aantal druiven per plant en een grote zorg voor de planten van invloed. Deze wijn heeft 27 maanden op Frans eiken in grote foeders van 500 liter gerijpt, en de rest van de tijd op fles.

Ook de ‘gewone’ Brunello 2005 van de jongere wijngaard- de Tenuta Nuova-letterlijk de nieuwe wijngaard (in dit geval uit 1993) is zeer de moeite waard. Deze wijn kreeg maar liefst 97 (uit 100) punten van de gezaghebbende Robbert Parker. De wijn heeft maar liefst 29 maanden op eikenhout gerijpt.

Naast Brunello bestaat er ook nog een jonger broertje of ook wel Baby-Brunello genoemd: de Rosso di Montalcino. Deze wijn wordt van dezelfde druivensoort- Sangiovese (letterlijk Sangue di Giove-bloed van Jupiter) gemaakt als de Brunello. Het grootste verschil zit in de rijpingstijd; Rosso di Montalcino mag al naar 2 jaar op de markt worden gebracht, waarvan verplicht een jaar houtrijping. Dit heeft als gevolg dat de wijn veel fruitiger, vriendelijker-makkelijker drinkbaar en betaalbaarder is.

Alle drie de wijnenvan Casanova dei Neri en ook de wijnen van Banfi zijn via Josje van Oostrom van Profondo te bestellen. Voor meer info: vino@profondoreizen.nl.