zondag 3 augustus 2014

Michelangelo vieringen ter nagedachtenis 450 jarig overlijden

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat Michelangelo overleed, en er zijn hem al heel wat eerbewijzen ten deel gevallen. Toch wil ik er graag nog een paar noemen, voor degenen die Italie nog bezoeken dit jaar.
Onlangs werden er twee films vertoond in Firenze, waaronder een korte van de beroemde regisseur Antonioni uit 2004. Het is een pure ode aan de 'Mozes' met prachtige close ups. Terug te zien op vimeo: http://vimeo.com/12509233


 Daarna volgde een gedramatiseerde documentaire uit 2012 waarin enige periodes uit zijn leven werden uitgelicht, vanzelfsprekend enigzins getroubleerd. Recent onderzoek, van onder meer Forcellino, is er goed in verwerkt. Zo wordt er aandacht besteed aan de invloed van de 'Spirituali' op Michelangelo's gedachtengoed, overgebracht via zijn vriendschap met Vittoria Colonna. Ook de roerige tijden in Florence met de machtswisselingen van de Medici naar Republiek en viceversa, waarbij Michelangelo zelfs een tijd onderduikt in de San Lorenzo, komen voorbij. Hierbij een foto van zijn geheime ruimte waarin hij een tijd verbleef.

Rutger Hauer speelt de rol van de oude Michelangelo en dat doet hij zeer overtuigend, verrassend genoeg. Zie http://youtu.be/UjAjcqkd-K8. In Firenze is in Casa Buonarotti nog tot 20 oktober de Tentoonstelling Michelangelo en het '900 te zien.


In Rome is tot 14 september de volgende tentoonstelling te zien- 1564-2014 MICHELANGELO Incontrare un artista universale
Musei Capitolini  - Er zijn ruim 150 werken geexposeerd, waarbij u in acht moet nemen dat dat vooral tekeningen en andere voorbereidende werkzaamheden betreffen, en attributen die omstandigheden en omgeving uitleggen- bustes van opdrachtgevers, citaten uit boeken etc.  Daarnaast zijn er ook enkele beeldhouwwerken te zien zoals de 'Madonna van de trap' een jeugdwerk uit Firenze, onbekendere versies en kopieen.

De tentoonstelling begint met een aparte grote zaal, die normaal deel uit
maakt van de collectie (beelden met Pausen). Hier staat een (onbekende) versie van Christus ‘trionfator’, afkomstig uit Bassano Romano. Het betreft een van de versies die  Michelangelo is begonnen in de jaren 10 van de 16e eeuw, in opdracht van.. en waar hij niet tevreden over was, overgelaten aan leerlingen. In de Santa Maria Sopra Minerva staat uiteindelijk de bekendste versie waar men mee in heeft gestemd (Michelangelo opteerde voor een 3e versie maar dat vonden ze te lang gaan duren). Deze versie is klassieker kwa pose, een beetje ala David maar dan wat slanker. Itt tot de Sopra Minerva versie die veel gespierder is en de torso gedraaid, richting Manierisme.
 
Verder vindt men hier onder meer de Brutus terug, met enkele voorbeelden van voorgangers en tijdgenoten ernaast. En prachtig belicht de Madonna van de trap uit begin jaren 90- had geweldig geweest om hier een passende Donatello naast te hebben gehad, om te zien waar zijn inspiratie vandaan kwam. Voor de overige zalen is het verder naar boven voor de normale expostieruimtes.
 Daar begint het geheel eigenlijk met een overzicht van portretten van personen rondom zijn jeugd- De kring van Lorenzo de Medici met Ficino, Poliziano , opdrachtgevers zoals diverse Pausen e.d. Daarna volgen enkele tekeningen uit de begintijd, en een kopie vh schilderij naar Duits voorbeeld (Anthony..) Leuk om dat te zien, maar dat zal gewone publiek weinig zeggen. Enkele slechte afgietsels kopieen, onder andere van De Bacchus en verderop van een van de slaven. Verder veel fantastisch materiaal: veel tekeningen/ studies, enkele kleine kruisbeeldjes en het houten kruisbeeld uit de Santo Spirito- mooi bijeen gebracht. Ook wordt kort aandacht besteed aan Vittoria Colonna , de Spirituali (ah eind, met mooie noli mi tangere).
Een zaal draait om San Lorenzogevelproject, met mooie houten model, tekeningen etc. Verderop prachtig schilderij van Venus Celeste- toeschrijving Bronzino/ Pontormo- op basis van karton van Mich. Ik zou zeggen Bronzino- te gelikt voor Pontormo en typische Bronzinostijl- wel echt mooi! Iets verderop een prachtig werk toesgeschreven aan Rosso fiorentino, gemaakt naar Michelangelo’verloren gegane Leda en de zwaan, prachtig prachtig (gebaseerd op de houding van figuur de Nacht). Allegorie van Allori naar tekening van Michelangelo.
De uitleg zou wat uitgebreider kunnen. Al met al fantastische tentoonstelling voor de kenner, voor leek wellicht iets minder. Nog te zien tot 21 september €13 incl toegang tot rest vd collectie (vergeet overkant niet!)
 
 
 
 
 


      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten