Friuli-
Venezia Giulia
Bergachtige streek
in het Noord-Oosten van Italië. Oostelijke
poort tot Italië, binnengevallen door diverse vreemde mogendheden, deels Oostenrijks (eeuwenlang) en Sloveens geweest. De bekendste stad is Trieste, wat ook wel het 'Wenen aan zee' wordt genoemd, aangezien het direct aan zee ligt en de Oostenrijkse invloeden zeer groot zijn. Zo zijn er vele historische koffiehuizen te vinden en is een van de specialiteiten ápfelstrudel', nee dat klinkt niet erg Italiaans. Maar de koffie van Illy die ervandaan komt des te meer, Nederland was overigens het eerste land waar Illy koffie naartoe exporteerde. ![]() |
Trieste Canale |
Andere interessante steden om te bezoeken zijn Udine en Aquileia waar prachtige Romeinse mozaieken te vinden zijn. Daarnaast heeft de regio een paar gastronomische klassiekers om trots op te zijn: San Daniele prosciutto, zeker zo mooi als Parmaham, maar veel minder bekend. En wist u dat echte Prosecco uit het plaatsje Prosecco komt
![]() |
Trieste |
Wijnproductie: 1,1miljoen hectoliter, ongeveer 150 miljoen flessen wijn. Tegenwoordig een van de meest prestigieuze wijnstreken, vooral kwa modern wit. Veel internationale duivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
Het gebied kent 3 docg’s : Colline Orientali del Friuli picolit (Udine); Ramandolo (van Verduzzo); Rosazzo.
Heuvelachtige gebieden tegen de Sloveense grens hebben
bodems met kalkrijke mergel en zandsteen
met een perfecte drainage. De vlakkere, alluviale wijndistricten zijn
het resultaat van duizenden jaren van aanvoer van bergpuin vanuit de Alpen via de rivieren als de Isonzo en Tagliamento.
Het is vlak land, waar de bodem bestaat uit een dikke laag kelinen, kiezels of
ander geërodeerd materiaal met de nodige klei. Drainage geen probleem hier. Het
heuvelachtige gebied is koeler, beter voor wit. Op de vlakte vooral rood.
Colli Orientali +
Colli Gorizano- plantdichtheid is hoog, stokken gever beprkter rendement, ook
ander snoei/geleidingssysteem. In het vlakkere gedeelte (Friuli, Latsisan, Aqui, Grave) is de plantdichtheid
laag, stokken hoog (2 meter), gericht op tamelijk hoge rendementen (net als in
de Veneto). Wijnbenamingen beginnen met naam DOC gevolgd door het (vaak
internationale) druivenras bijvoorbeeld Colli Orientali del Friuli Verduzzo.
Specifieke druivenrassen uit de regio: Verduzzo, Ribolla
Gialla, picolit, Pignolo, Raboso, Refosco en Schioppetino. Ook Tocai Friulano
komt hier vandaan, maar mag niet meer zo heten vanwege Hongaarse dessertwijn
met gelijknamig Tocainaam. De droge witte wijn heet nu slechts Friulano.
Ramandolo: eerste docg vd regio in 2001; witte wijn gemaakt
van de Verzuzzo Friulano uit de provincie Udine. Wijngaarden op 1200 meter,
uitsluitend handgeplukte druiven. Productie is apassimento- indroging, duiven
worden te drogen gehangen, vaak laat geoogst zodat natuurlijke indroging aan de
stok plaats vindt. Druiven verliezen circa 40% aan vocht,aan fermentatie. Wijn
van 14/ 15% Lichtzoete wijn, goede begeleider van prosciutto San Daniele met
vijgen, Montasiokaas, Salami van Nimis en gerookte forel. Kan ook goed bij
vruchtenvlaaien en rijpe kazen.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj38IND7qMY0NQoTXhSLwmU1JVRH0-QHe20LU_UIuvRLENoEopQNuPKSHesWI0s9zWLxcJoJr1a1g5XaAl1UJZF-4xZ6uNIPhzVELLwKCue7FWhzunMGZHTv8or0dtywljGVs6fMnFRllA3/s1600/imagesCA5XW0QU.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7f9eMrqzzJdafMhauBY72gls2lxaTZ5v87dIlZZe9fk9FpoAc-QopU9DyxrwwZrB7feL2FdQLj1Pm5NSbhVTJdWZHRQA8hUpXG5PCURXlITLVsg1gYl8xkRTdfXRywdzpPbD-MlrWD8cS/s1600/imagesCAJA3DKS.jpg)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten