vrijdag 25 april 2014

Feest / dag van de Vrijheid - Festa della Liberta

Vandaag is een Nationale feestdag in Italie:  men viert de val van het fascistische regime van Mussolini op 25 april 1945. De partizanen streden een bloedige strijd die uiteindelijk gewonnen werd in het Noorden.
 
Op 25 april 1945 werd Italia uit de handen van de Duitsers bevrijd. Niet alleen aan de bezetting van de Duitsers kwam een einde, maar ook aan het fascistische regime van Mussolini en de zijnen. Voor dit laatste hadden i partigiani, de partizanen, gezorgd, nog vóórdat de geallieerden arriveerden. I partigiani hadden de resistenza georganiseerd, het verzet tegen het nazi-fascistische regime. Hierdoor konden vrijheid en democratie weer zegevieren in Italia.
Op 25 april 1945 trokken de partizanen door de belangrijkste Italiaanse steden om de overwinning te claimen. Dat wordt nog steeds gevierd, maar ook worden vandaag de dag nog steeds de slachtoffers herdacht die hun leven leven hebben gegeven voor de vrijheid. 
Voor de italiani is 25 april een nationale feestdag en een officiële vrije dag. Overal in het land vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats, van klein tot groot, sommige met fanfares, andere met grote vlaggen. Ook zijn er veel politieke manifestaties en concerten. Attenzione: veel winkels, musea, restaurants en bars zijn op 25 april gesloten en het openbaar vervoer is slechts beperkt beschikbaar!

Wil je een beeld krijgen van die tijd, kijk dan een van deze films over de oorlog en de bevrijding:
  • Roma città aperta – Roberto Rossellini
  • Il Partigiano Johnny – Guido Chiesa
  • Paisà – Roberto Rossellini
  • Piccoli Maestri – Daniele Lucchetti
  • L'Agnese va a morire – Giuliano Montaldo
En luister vooral ook naar het bekendste Partizanenlied Bella Ciao, dat oorspronkelijk afkomstig is van de mondine, werksters in de rijstvelden. Zij hadden een andere tekst dan het latere Partizanenlied. De stem van Giovanna Daffini, die het oorspronkelijke Bella Ciao lied zingt, gaat door merg en been. Een vrolijke opzwepende versie is er o.a.van Malavita
 
Bron:www. italie.nl & Italie-kalender

vrijdag 18 april 2014

Tentoonstelling Prerafaëlieten in Turijn van 19 april tot 13 juli

U heeft een extra goede reden om dit voorjaar of begin zomer Turijn te bezoeken: van 19 april tot 13 juli  is er een tentoonstelling gewijd aan de kunst van de Prerafaëlieten te zien. Afkomstig uit het Tate-museum uit Engeland, zijn ruim 70 werken na een wereldtour  in Turijn te zien voor ze weer definitief naar Engeland terugkeren.

De zogenaamde PreRaphaelite Brotherhood werd opgericht door  John Millais, William Holman Hunt, John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti, Edward BurneJones en William Morris in 1848 in Londen. Het was een geheim verbond. Zij noemden zich prerafëlieten omdat de schilder Rafaël (14831520) volgens hen het eind markeerde van de bloeiperiode van de kunst. In hun werk lieten zij zich inspireren door de kunst uit de tijd voor Rafaël; de vroege renaissance. Hun bewondering ging met name uit naar de eenvoud daarvan. Botticelli en Lippi behoorden tot de voorbeelden.

Na Rafaël (14831520) zou het volkomen zijn misgegaan met de kunst. De academische schilderkunst uit hun eigen tijd deden ze af als gekunsteld en onwaarachtig. Daarom streefden ze naar een wereld waarin de voortschrijdende mechanisatie een halt zou worden toegeroepen. Hun onderwerpen hadden meestal een religieuze betekenis of waren afgeleid van mythen, sagen of legenden, waarbij het verleden een aanzienlijke rol speelde. De prerafaëlieten legden de basis voor de jugendstilstroming.

 
 

vrijdag 4 april 2014

Civitella del Tronto Abruzzo

Van de week was ik in  Civitella del Tronto, wat een een burcht-stadje is in de Italiaanse provincie Teramo (regio Abruzzen).  Het fort van Civitella del Tronto is de grootste door de Bourbon familie gebouwde in Europa. De Bourbons (Borboni in het italiaans) waren koningen van Napels, waartoe de regio Abruzzen behoorde tot de eenwording van Italië. Civitella del Tronto lag aan de Noordgrens van het koninkrijk, die gevormd werd door de rivier de Tronto. Door z'n strategische ligging, bovenop een hoge uitstekende rots, kon men van de burcht de grens goed in de gaten houden. Ook tegenwoordig heb je vanaf de burcht een fantastisch uitzicht dat aan de ene kant van de heuvels van de regio Molise via de Abruzzese Apennijnen naar de heuvels van de Marken loopt en aan de andere kant de Adriatische Kust toont van Monte Conero bij Ancona tot voorbij Pescara.

De provincie Teramo is de meest noordelijk gelegen provincie van de Abruzzo, tegen de grens met Le Marche aan. Civitella is dan ook een goede uitvalsbasis om steden als Ascoli Piceno te bezoeken, en Teramo zelf. Voor wijnliefhebbers is het goed om te weten dat het docg-gebied van Abruzzo hier direct aan grenst. Je kan hier terecht voor de mooiere Montepulciano d’Abruzzo Colline  Teramane DOCG.

Sinds 1992 mag de Montepulciano d'Abruzzo DOC de subzone “Colline Teramane” op het etiket vermelden. Het etiket verwijst hiermee naar de wijn die in de heuvels van de provincie van Teramo wordt gemaakt van de Montepulciano. Sinds 2003 is deze subzone gepromoveerd naar een op zichzelf staande DOCG.

Van de Montepulciano wordt algemeen aangenomen dat zij van oorsprong
uit de Abruzzen stamt, hoewel sommigen menen dat de druif het eerst in de Marken gesignaleerd is. Hoe het ook zij, in de Abruzzen is de Montepulciano, samen met de Trebbiano, de meest aangeplante druivenvariëteit en worden er uiteenlopende wijnen van gemaakt. In de DOCG-status vinden vele wijnmakers de erkenning waren zij al jaren op wachtten.

De wijnen zijn rijk met zachte tannines en kunnen wedijveren met wijnen van hoog niveau zowel op nationaal als op internationaal gebied. De verplichte rijpingstijd is 2 jaar, waarvan tenminste 1 jaar op eikenhouten of kastanjehouten vaten. Hierna volgt nog een rijping op fles van tenminste 6 maanden. De Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG wordt ook in een Riserva versie op de markt gebracht. Voor de Riserva geldt een rijpingstijd van tenminste 3 jaar. De wijn kan bij allerhande vleesgerechten gedronken worden evenals bij rijpe kazen.

Productiezone: provincie van Teramo

Variëteiten: Montepulciano (min. 90%); Sangiovese (max. 10%)
Tekst - eerste gedeelte wiki en tweede van de Italiaanse wijnwijzer