vrijdag 28 februari 2014

CULINARIA VENETO & CARNEVAL

Carneval duurt dit jaar in Venetie nog tot 4 maart, vandaar aandacht voor 'la Serenissima'.
Venetië en Veneto horen politiek gezien weliswaar bij elkaar, maar wekken verschillende associaties op. Zo vinden we in een album op de ene bladzijde de foto's van de fascinerende grande dame van de Adriatische Zee, zoals Venetië nog altijd met recht genoemd kan worden, en op de andere bladzijde zien we impressies uit Veneto: hier staan Palladio's mooiste villa's, vaak gebouwd voor de welgestelde Venetiaanse aristocratie, die gedurende het hete seizoen, wanneer de lucht dik werd in de nauwe straten en het kanaal begon te stinken, een onderkomen in het gezonde klimaat aan de oever van de Brenta zochten. Toch is Venetië veel meer dan het toneel van een voormalige zee- en handelsmacht. Tussen Padua en Verona, de stad van de eens zo invloedrijke, maar ook gevreesde Sforza, tot aan de oostelijke oever van het Gardameer ontvouwt zich een volledig ander Italië dat met de Serenissima weinig te maken heeft en zijn eigen charme heeft.
Zo verschillend als Venetië en Veneto zich presenteren, zo verschillend is ook de keuken van het gebied. Weliswaar zweert men zowel in Venetië als in Veneto bij de risotto, maar aan de kust wordt hij met vis of zeevruchten bereid, terwijl er meer in het binnenland eerder courgettes, asperges, radicchio of kikkerbilletjes in gaan. Beide gebieden hebben echter een voorliefde voor peulvruchten. Pasta e fagioli heet het traditionele gerecht van pasta en bonen dat lauwwarm en graag met een paar druppels olijfolie geserveerd wordt. En risi ebisi, rijst met zachte, jonge erwten, is intussen ook op de menukaart buiten de regio te vinden. Ondanks deze gemeenschappelijkheden wordt in Veneto eerder stevig gegeten, terwijl de Venetiaanse keuken zo nu en dan aan de oude glans van de Serenissima herinnert: er worden heerlijke sauzen en exquise menu's gecreëerd. De traditionele en eenvoudige gerechten zoals stokvis of sarde in saor, kruidig gemarineerde sardientjes of ansjovis, raken echter niet in vergetelheid. In Veneto serveert men minder vis en meer vlees- en worstspecialiteiten, zoals de soppressata, een grove worstsoort, of de stevige knoflooksalami. Bovendien is het gebied een hoofdproducent van fijne groentesoorten. De rode radicchio uit Treviso behoort net zo goed tot de specialiteiten als de asperges uit Bassano del Grappa.


Andar per ombre, een Venetiaans ritueel   
Er wordt van de Venetianen gezegd dat ze een klein glaasje wijn net zo weten te waarderen als een babbeltje met vrienden of bekenden en dat op ieder uur van de dag. Dus is het logisch dat de inwoners van de stad aan de lagune deze twee voorliefden verbinden. Andar per ombre betekent zo veel als 'we gaan in de gezellige osteria iets drinken, een klein hapje eten en een praatje maken'.
Voor de betekenis van het oer-Venetiaanse ritueel zijn verschillende verklaringen. Volgens de een betekent het dat de varende wijnverkoper op het San Marcoplein in de loop van de dag steeds de schaduw van de campanile opzocht om te voorkomen dat zijn wijn te warm zou worden. Wie iets wilde drinken moest all'ombra, in de schaduw gaan zitten. Anderen verklaren dat de ombra een oude Venetiaanse maateenheid is die overeenkomt met ongeveer 100 ml. De ombretta is zelfs nog kleiner. Bijna iedere Venetiaan heeft zijn eigen vaste giro de ombre. Om een uur of elf 's ochtends komt hij naar zijn stamkroeg om er de andere stamgasten te ontmoeten. Er wordt gekletst, ombra gedronken en daarna gaan ze weer. In de loop van de dag en 's avonds komen een paar ombre samen, maar vanwege de kleine hoeveelheid en de uitstekende kwaliteit van de wijn in de osteria zijn er geen noemenswaardige gevolgen. Het best is de giro de ombre te vergelijken met de Spaanse tapeo, waarbij men in de vroege avond langs verschillende tapasbars trekt.


Venetiaanse maskers  

De maskers van het oorspronkelijk Venetiaanse carnaval zijn geen onderdeel van fantasiekostuums, maar horen bij vastgelegde kleding met vaak een lange traditie. Voor een deel herinneren ze aan gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad, zoals de pestdokter als treurige reminiscentie aan de verwoestende epidemie van de 16e en 17e eeuw. Andere maskers, zoals pantalone en arlecchino, stammen uit de canon van de commedia dell'arte en vormen ook lang na de hervorming van het theater door Goldoni nog altijd een vast bestanddeel van het narrengebeuren.
Bauta
De bauta was een van de populairste Venetiaanse kostuums. Hij kon zowel door dames als door heren gedragen worden en bestond uit een driekante hoed, een zwarte cape en een wit masker.
Arlecchino
De arlecchino is een typische figuur van de commedia dell'arte. Tot het kostuum van de brutale grappenmaker behoren een zwart masker, vilten hoed en een jas samengesteld uit bonte lappen.
Moretta
Moretta betekent enkel en alleen een zwart, ovaal masker dat in de juiste positie gehouden wordt wanneer de draagster de aan de binnenkant bevestigde knoop tussen de tanden klemt.
Pantalone
De pantalone is eveneens een typische figuur uit de commedia dell'arte. De zuurpruim met de spitse baard bij wie de gierigheid op het gezicht te lezen staat, werd het symbool van de rijk geworden Venetiaanse koopman.
Pestdokter
Het kostuum van de pestdokter herinnert aan de verwoestende pestepidemie in de Middeleeuwen en de Renaissance. Bij zijn uitrusting hoort een lange staf, waarmee de dokter zonder de patiënt aan te raken het beddengoed opzij kon schuiven, en een snavelmasker dat hij met kruiden vulde om de pestlucht te verdrijven.


Carlo Goldoni   


 

Carlo Goldoni, de grote hervormer van het Italiaanse theater, zorgde er halverwege de 18e eeuw voor dat de aloude commedia dell'arte met haar strenge standaardrollen als Capitano, Arlecchino en Colombina uit de mode raakte. De weg was nu vrij voor nieuwe karakters. Als echte Venetiaan hield Goldoni net zo veel van lekker eten en drinken als van zijn geboortestad, hoewel hij vanwege de strijd met zijn theatercollega's Chiari en Gozzi op de leeftijd van 55 jaar ontmoedigd naar Parijs verhuisde. In zijn stukken portretteerde Goldoni steeds weer het Venetiaanse leven. Zo presenteerde hij in de komedie Il campiello (Het plein, ontstaan in 1756) de figuur van een fritoler, een oliebollenbakster die de heerlijkste fritole bereidt, en in het kort voor zijn aftocht naar Parijs opgevoerde stuk Le baruffe chiozzotte (Ruzie in Chiozza, 1762) speelt de zucca barucca, een schijf gebakken courgette, als steen des aanstoots een belangrijke rol, want diverse liefdesparen krijgen ruzie als een argeloze gondelier een van de jonge vrouwen een stuk courgette schenkt.

Carnevale   

Ondanks de enorme belangstelling die het moderne straatcarnaval trekt, houden een paar Venetianen aan de oude gebruiken vast niets met de toeristische massa op het San Marco plein te maken hebben. Carnavale werd traditioneel met veel pracht en praaal gevierd. Daarbij werden niet alleen enorme bedragen voor de kostuums uitgegeven, maar de verschillende verenigingen en gezelschappen wedijverde elkaar wie het spraakmakendste bal met aankleding zou organiseren, wie de beste muziek zou maken en, niet in de laatste plaats,  het overvloedigste eten te bieden had.
Feesten van allerlei aard waren en zijn voor de bewoners van de lagunestad altijd een welkome aanleiding om goed te tafelen. Maar anders dan nu kregen de Venetianen in vroeger dagen van wege hun liefde voor de geneugten des levens vaak kritiek uit moralistische hoek. Ook de hoogwaardigheidsbekleders van de Kerk klaagden vaak dat de mensen bij de grote christelijke feesten het eind van een preek of wijdingsceremonie konden afwachten om tot de volgende festiviteit te kunnen overgaan,  namelijk het eten. "De grootste ondeugd van de Venetianen zijn hun braspartijen”, bevestigt ook stadsgeschiedenisschrijver, Gasparo Morolin in 1841. Inderdaad stonden bijzondere of traditionele gerechten bij verschillende gelegenheden, zoals het carnaval, in het middelpunt van de belangstelling. Volgens schrijver Tommasso Locatelli leek Venetië in 1830 -dus zelfs van een teruglopende economie en politieke moeilijkheden- een groot feestplein, waar "braadspiesen gedraaid en vis geroosterd werd om die enorme gezamenlijke maaltijd voor te bereiden”. Tijdens het carnaval werden er galani, repen repen zoet deeg, gebakken in reuzel en bestrooid met suiker, en fritole of fritelle, carnavalsbeignets, gegeten. 0ok zaletti en de ronde buranelli van het eiland Burano waren en zijn geliefde kost na een lange nacht. Op madonna della Salute, 21 november, was er – en is er soms ook nu nog- traditionele castradina, gezouten,  kort gerookt en dan aan de lucht gedroogde ham,  waar een voedzaam vleesgerecht, van wordt gemaakt. Het eten van de zeer gewaarde baccalà, was gelukkig niet aan een feest gebonden. Stokvis werd het hele jaar gegeten, in allerlei variaties. ook de smakelijke lever met uit fegato alla veneziana, kon altijd op tafel worden gezet. Tegenwoordig wordt de feestkalender niet meer zo serieus genomen – het beroemde Venetiaanse reuzelgebak, fritole, kan nu het hele jaar door gegeten worden.

 
Bron: stedentips voor trips

vrijdag 21 februari 2014

De enige DOCG van Sicilie: Cerasuolo di Vittoria docg Sicilie


Sicilië heeft slechts 1 docg: de Cerasuolo di Vittoria, gemaakt van rode druiven Nero d’Avola en  Frappato. De wijn wordt gemaakt in het Zuid-Oosten, in de omgeving van Vittoria, Val di Noto, in de provincies van Ragusa, Caltanisetta en Catania.
De frappato druif zorgt in combinatie met de Nero d’avola voor een elegante en zeer fruitige wijn, met kersen in geur en smaak en mooie zuren.

De Cerasuolo di Vittoria mag in verschillende gemeentes gemaakt worden, maar wordt het meest in de Provincie van Ragusa geproduceerd. De wijn dateert al uit 1606, het jaar waarin de stad Vittoria werd gesticht. De naam ontleent zij aan haar oprichtster, die tevens een stuk grond ter beschikking stelde voor de wijnbouw.
Productiezone: verschillende gemeentes: 5 in de provincie van Ragusa, 2 in de provincie van Caltanisetta, en 2 in de provincie van Catania.

Variëteiten: Nero d'Avola (50-70%), Frappato (30-50%)  Kleur: rood
De Cerasuolo di Vittoria moet tenminste 3 maanden flesrijping hebben gehad, alvorens in de handel gebracht te worden. Voor de Classico versie geldt een periode van 8 maanden flesrijping.

De wijn is kersenrood van kleur, heeft een bloemig boeket en is zacht, fruitig en droog in de smaak.
Doet het goed bij wit en rood vlees, rundgebraad, klein wild en pikante kazen.

A.s. zondag is er een proeverij Zuid-Italiaanse wijnen waar u onder andere deze Cerasuolo kunt proeven- in Utrecht aanmelden via vino@profondoreizen.nl

vrijdag 14 februari 2014

Emilia Romagna- een regio voor lekkerbekken!

 
De Emilia Romagna is een zeer grote regio, die zich uitstrekt van Piacenza in het westen tot Rimini aan de Adriatische kust. De rivier de Po stroomt door het gebied en voorziet het van vruchtbare grond waardoor de Po-vlakte ook wel de broodmand of fruitschaal van Italië wordt genoemd. De Po is de langste rivier van Italië die zo’n 15% vh land beslaat en 1/3 vd bevolking van water voorziet.

Tot het gebied Emilia , dat meer noordelijk georiënteerd is behoren de volgende steden:Parma, bekend vanwege Italië’s culinaire exportproduct bij uitstek: de Parmaham. Ook de Parmezaanse kaas komt hiervandaan. De stad claimt tevens dat de herkomst van Tortellini daar ligt, de vorm zou zijn gemodelleerd naar de navel van Venus. Modena is vermaard vanwege de snelle dure auto’s van zowel Ferrari als Maserati. Bovendien komt de Aceto Balsamico ervandaan, druivenmost die minimaal 12 jaar op eiken houten vaten heeft gerijpt, soms wel 20 jaar (geserveerd met een pipetje).Uit Reggio komen Lambrusco en de Italiaanse vlag, de tricolore. Bologna wordt ‘de geleerde’ genoemd omdat zij een van de oudste universiteiten van Europa herbergt. Ook heeft zij de bijnaam 'La grassa'- de vette vanwege de worsten (mortadella e.d.), die je trouwens goed weg kunt spoelen met de Lambrusco of een pignoletto frizzante. Alsof de wijnen ervoor gemaakt zijn. Ferrara sluit het rijtje Emiliaanse steden af; zij werd vroeger geregeerd door de adellijke familie d’Este’s. Zij vonden in 1851 waterafvoerpompen uit waarmee de droogleggingswerken van de Po-delta een hoge vlucht namen.
 

Tot de Romagna , de regio die wat meer op het zuiden georiënteerd is behoren: Ravenna  met haar mozaïeken uiteraard; Rimini, de oudste en grootste badplaats vd wereld, en geboorte-plaats van regisseur Federico Fellini. Faenza betekent keramiek en daar staat de stad ook al ruim 500 jaar om bekend. In het gebied zijn nog enige beroemde Italianen geboren, de meest beruchte is Mussolini, die uit het plaatsje Predappio komt, waar we straks vlak langs komen.Van een andere orde is Pellegrino Artusi die uit Forlimpopoli komt. Hij is de schrijver van de` Italiaanse culinaire bijbel: la scienza nella cucina e l’arte di mangiare bene. Ofwel de wetenschap in de keuken en de kunst van het lekker eten.

 

Hierop aansluitend tenslotte nog een paar gastronomische wetenswaardigheden: Uit Sogliano komt Fossakaas, fossa = spelonk. De kaas wordt gerijpt in uitgehouwen spelonken in tufsteen die vroeger werden gebruikt om graan in op te slaan. tufsteen = gesteente opgebouwd uit vulkanisch as (luchtig, kan zelfs drijven). Wie weet wat priesterwurgers zijn? In het Italiaans Strozzapreti, het is pasta  die de gedraaide vorm van kort touw heeft (wat doet denken aan een wurg koordje) die in de visbouillon gaat in Rimini en omgeving.

 

Kwa wijn is er meer dan alleen Lambrusco- Het gebied kent twee docg’s: Albana di Romagna (wit) + Colli Bolognesi Classico Pignoletto (ook wit, recentelijk toegekend). Albana di Romagna bestaat in diverse varianten en kan een mooie dessertwijn zijn.

Albana di Romagna docg    ‘uit goud drinken’
Wat: naam docg wijn- albana is de witte druif en Romagna de naam van het gebied
Regio: uitsluitend in (Emilia) Romagna, tussen Imola en Bertinoro
Hoe: Keizerin Galla Placida zou heben gezegd toen zij een terracottabeker met albana kreeg aangereikt: “voglio berti in oro “- ik wil je uit goud drinken. Bertinoro is nu een gelijknamig plaatsje waar de wijn vandaan komt. De grond is rijk aan fossielen en andere organische afzettingen. Er zijn verschillende versies van droog tm zoet en dessertwijn verkrijgbaar.
Stijl:  De basis vd droge wijn is bleekgeel, kan harmonieus zijn -meestal licht en fris droog, met een hoog zuur gehalte, bittertje in de afdronk (niet echt bijzonder). De zoetere versies kunnen spannender zijn: salie, amandel, perzik, honing, pijnboompitten, exotisch wit fruit. Passito: perzik, vanille, honing, warme zachte smaak.
Aanbevolen producenten: (uit Bertinoro) Raffaela Alessandra Bissoni, Celli, Madonia Giovanna, Fattoria Paradiso. Zerbina maakt waarschijnlijk de beste zoete versie (aldus Hugh Johnson) te Scacco Matto.
Gaat goed samen met: de droge met en schaal- en schelpdieren, slakken, de zoete met jonge kazen; de dessertwijn-passito met desserts, tulband met gekonfijt fruit e.d.

DOCG Colli Bolognesi Classico Pignoletto (Emilia Romagna)
Promotie voor de reeds bestaande DOC en voor de Pignoletto druif. Dit in één van de minst zeggende wijngebieden uit Italië Emilia Romagna. Toch mogen we niet te snel conclusies trekken. Eerst proeven, dan oordelen. De Pignoletto druif is een regionale druif uit Emilia Romagna die verwantschap met de Grechetto wordt toegedicht. De druif moet voor 95% deel uit maken van de wijn. Er mag eventueel aangevuld worden met de Pinot Bianco. Als frizzante wel makkelijk drinkbaar en prettig op een warme zomeravond, maar docg?!

Op onze site vindt u bij de kooklessectie een mooi arrangement in de Romagna waar u een aantal van bovenstaande lekkernijen kunt leren maken en/of proeven!

vrijdag 7 februari 2014

" Marche ongekend mooi"

De titel van dit artikel is direct geleend van een boek wat vorige maand werd gepresenteerd tijdens de Vakantiebeurs. Het is geschreven door Evert de Rooij en beschrijft 8 autoroutes door het Noorden en Centraal Le Marche waarin hij de belangrijkste bezienswaardigheden beschrijft en tips geeft. Een van de tips is bijvoorbeeld dat er in Gabbice Mare iedere zondag een slowfoodmarkt is- daar kan iedereen die van bewust genieten houdt wat mee! Ik kan  het boek van harte aanbevelen voor wie van plan is om door Le Marche te reizen, met name de hoofdstukken Giro del Verdicchio e delle grotte (H3) en Giro dei Castelli di Jesi (H5) omdat die de dorpen in het hart van het wijngebied Verdicchio beschrijven. In Oktober verschijnt deel twee over het Zuiden (Ascoli Piceno e.o). Verkrijgbaar bij www.edicola.nl

Van de herfst was ik eindelijk zelf weer in Le Marche en weer werd ik gegrepen door het prachtige landschap- met name de heerlijk golvende heuvels die aan bepaalde delen van Toscane doen denken. 'Lappendekens' met afwisselend wijn- en olijfboomgaarden, heel groen en veel mooie vergezichten. Veel kleine dorpjes, bijna allemaal even pittoresk, sommigen met een aantal musea zoals in Fabriano. Daar vindt je o.a.een papiermuseum waar ze nog op ambachtelijke manier papier maken- van stof!

Een erg leuk museum is het fietsenmuseum- dan denk je fietsen?! Maar het zijn fietsen voorzien van de attributen van diverse ambachten en beroepen, veelal uit lang vervlogen tijden. Een feest om langs te lopen en terug geworpen te worden in de tijd! Ook is er nog een piano-museum waar prachtige exemplaren staan en je mini-concerten te horen krijgt om de verschillen en ontwikkeling waar te kunnen nemen. Fabriano ligt in het gebied van de Verdicchio di Matelica, dus mooie witte wijn proeven in de omgeving is een aanrader.

Urbino is een prachtige, hoog gelegen stad met als centrale punt het imponerende Palazzo Ducale, in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Federico da Montefeltro, een zogeheten condottiere (veldheer). Het bevat een van de grootste bibliotheken van Italie (met bijzonder ingelegd hout) en verder onder meer de Galleria  Nazionale delle Marche.  Urbino staat ook bekend als de geboorteplaats van Raffael, de beroemde schilder- dus zijn geboortehuis is hier ook te vinden. Kwa wijn is vooral de Vercdicchio dei Castelli di Jesi bekend, een heerlijke kruidige, frisse droge
witte wijn die het uitstekend bij de vis doet. In Nederland volop in de schappen te vinden vanwege aantrekkelijke prijs/kwaliteitverhouding. Daar ter plekke merk je dat er ook 'serieuzere' exemplaren zijn met meer diepgang, hogere mineraliteit en complexere smaken. Een aangename verdiepende kennismaking. Naast de Verdicchio van Jesi (is een vrij ruim gebied) is er ook de variant uit Matelica die uit dieper gelegen binnenland komt en overwegend wat bloemiger smaakt. Daarnaast is er Noordelijker de Bianchello del Metauro te vinden die zeer aangenaam kan zijn. Kwa rood is er de fantastische en onbekende, want ook vrij zeldzaam (zeer klein productiegebied) Lacrima di Morro d'Alba te vinden. Een bijzondere wijn die naar rozen geurt en smaakt. Aan de kust wordt rood gemaakt van een blend tussen Sangiovese en Montepulciano (d'Abruzzo, maar niet alleen dus). Daar zitten zeer stevige exemplaren tussen, met flinke houtrijping. In Cupramontana in het hart van het Verdicchiogebied vindt je een leuk wijnetikettenmuseum wat een bezoekje waard is als u toch in de buurt bent.Gastronomisch is Le Marche ook helemaal niet verkeerd, zo is er een truffelhoofdstad: Aqualagna waar twee derde van totale Italiaanse productie vandaan komt van zwarte en witte truffel. Witte truffel vindt je alleen in de herfst en dan is ook de nationale jaarlijkse beurs waar zo'n 200.000 bezoekers op af komen, terwijl het plaatsje zelf 4400 inwoners heeft (en 30 restaurants). Een aanrader kwa beleving is het meegaan op truffeljacht met de 'trifolau'- de jager- zoeker- het is vooral de hond die het werk doet en zeer opgewonden raakt van al die heerlijke geuren. Mooi ook om de goede band te zien tussen dier en baasje. Na afloop uiteraard proeven en /of een mooie lunch op basis van truffel eten!

Via Profondo kunt u een mooi vijf daags arrangement boeken met bezoeken aan verschillende wijndomeinen en afhankelijk van het seizoen  ook meegaan op truffeljacht (oktober, november meest geschikt). Ook kookles, worst maken met een slager e.d. behoren tot de mogelijkheden. Binnenkort op onze vernieuwde site (in aanbouw) te vinden www.profondoreizen.nl