woensdag 4 december 2013

Matera (Basilicata) stad in de rotsen

Vorige week was ik voor de derde keer in Matera, en weer werd ik gegrepen door de bijzondere sfeer en aanblik. Uniek is in het geval van
Matera niets teveel gezegd. Dat ik inmiddels niet meer de enige ben blijkt wel uit het feit dat de stad kandidaat is voor culturele hoofdstad van Europa (2019). Ik denk dat ze een zeer goede kans maken!


 Sinds 1993 staat deze buitengewone stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco: Matera, de stad van de ‘Sassi’ (rotsen), met haar wijken waarvan de huizen deels in de rotsen uitgehouwen zijn. Matera is een van de oudste steden ter wereld en zo bijzonder en uniek dat het op een sprookjesstad lijkt. Vooral ’s avonds is het uitzicht op de ‘Sassi’ een betoverende belevenis, met duizenden kleine lichtjes die de hele stad verlichten. Een bezoek aan deze stad is met recht een onvergetelijke ervaring.
Voor de filmliefhebber: hier is onder andere Mel Gibson’s film ‘The Passion of the Christ’ opgenomen.

De ‘Sassi’ en de Civita
Matera bevindt zich aan de oostkant van Basilicata, ongeveer 70 kilometer van Bari (Apulië) en ligt aan een diepe groeve waar de rivier Gravina stroomt.  De ‘Sassi’ zijn in twee wijken verdeeld: in het noorden de ‘Sasso Barisano’ en in het zuiden de ‘Sasso Caveoso’.
De huizen in deze wijken bevinden zich deels in tufsteenrotsen en waren tot ongeveer 1950 nog door vijftienduizend mensen bewoond. Door de ongezonde hygiënische omstandigheden waarin deze mensen woonden, werd er in de jaren vijftig een wet aangenomen om deze woningen te evacueren en de inwoners nieuwe appartementen te bieden. Tegenwoordig, na een grondige vernieuwing, bevinden zich hier kunstateliers, restaurants, ambachtelijke winkels, hele bijzondere hotels en zelfs weer bewoonbare huizen, alles met het behoud van de oorspronkelijke structuur van de ‘Sassi’.
De Civita, het oude centrum dat zich tussen de twee wijken bevindt, wordt gekenmerkt door de imposante Kathedraal van Matera die geheel gewijd is aan de heilige van de stad ‘Madonna della Bruna’. De kerk is in Romeins-Apulische stijl en werd tussen 1230 en 1270 in opdracht van bisschop Andreas gebouwd. De buitenkant is eenvoudig en harmonieus en wordt gekenmerkt door een groot roosvenster. In de Civita zijn er ook resten te vinden van verschillende torens die vroeger dit gedeelte van de stad omringden, de Matellana aan de kant van de Sasso Barisano en de Quadra en Capone aan de kant van de Sasso Caveoso. Daarnaast bevinden zich hier ook fraaie oude paleizen zoals Palazzo Gattini, nu een zeer luxe vijf sterren hotel en Palazzo della Curia.
Palazzo Lanfranchi is een duidelijk voorbeeld van barokke architectuur. Bij dit paleis hoort ook een kerk en aan de rechterkant van het gebouw bevindt zich het Nationaal Museum van middeleeuwse en moderne kunst en het centrum ‘Carlo Levi’.
Het ontmoetingspunt van de inwoners van Matera is ongetwijfeld Piazza Vittorio Veneto. Rond de avonduren bruist het hier van het leven, er wordt een ‘aperitivo’ genuttigd in een van de vele bars of geflaneerd om vrienden en kennissen te ontmoeten. Bovendien bevinden zich rondom het plein ook de meeste winkels en hier bent u ook op het goede adres mocht u op zoek zijn naar heerlijke delicatessenwinkels.

De rotskerken
De morfologie en de bijzondere aard van de bodem en van de hoogvlakte van de Murgia, rondom de stad Matera, trokken in de zevende en achtste eeuw na Christus veel Grieks-Romeinse en Byzantijnse kloostergemeenschappen aan. Als gevolg hiervan zijn er zowel in Matera als in het omliggende platteland veel grotkerken gebouwd, waarvan er ongeveer 150 herontdekt zijn. Sommige bevinden zich geheel onder de grond, andere zijn deels uitgegraven en vergroot met een aanbouw. De meeste van deze ondergrondse kerken bevatten nog fresco’s van grote artistieke waarde zoals de crypte van de Madonna della Croce, die de erfzonde uitbeeldt, de crypte van San Falcione, de crypte van Madonna delle Tre Porte en nog vele anderen. De grotkerken maken deel uit het Regionale Park van de Murgia Materana en de Chiese Rupestri. Ook in Matera zelf, in de wijken van de ‘Sassi’, de Caveoso en Barisano, is het mogelijk om een aantal ervan te bezichtigen. Zo bevindt zich hier de imposante San Pietro Barisano, vaak als concertlocatie gebruikt, maar ook Santa Lucia alle Malve en de indrukwekkende Santa Maria de Idris e San Giovanni, die vanaf een enorme op zichzelf staande rots het Sasso Caveoso domineert. In de grotkerken Santa Maria de Armenis en Santa Barbara vinden regelmatig kunsttentoonstellingen plaats.

Ontdek Matera
De beste manier om Matera te ontdekken is te voet. Er zijn talloze wegen te bewandelen door de ‘Sassi’, van de grotwoningen, kerken, paleizen tot aan de schitterende kathedraal. De stad kan op eigen gelegenheid verkend worden, maar er zijn ook officiële stadsgidsen die u hier u graag te woord staan en rondleiden. Bijzonder zijn ook de nachttours, wanneer Matera verandert in een sprookjesstad en waarbij een bezoek aan de stad gepaard kan worden aan wijnproeverijen in de kelders van de oude grotwoningen. Matera heeft ook verschillende musea zoals het Archeologisch museum Domenico Ridola, het Nationale Museum van Middeleeuwse en Moderne kunst, het MUSMA – Museum van Hedendaagse Sculptuur en de Casa Grotta, een originele grotwoning uit de jaren ‘50.

MATERA, EEN STAD DIE U ABSOLUUT GEZIEN MOET HEBBEN!
Bron: visitbasilicata.nl

Via Profondo kunt u een bijzonder hotel in de Sassi boeken waar u zelfs kunt genieten van een spa, heel bijzonder zo ondergronds!