woensdag 11 september 2013

Friuli ( Venezia Giulia) onterecht onbekend


Friuli- Venezia Giulia
Bergachtige streek  in het Noord-Oosten van Italië.  Oostelijke poort tot Italië, binnengevallen door diverse vreemde mogendheden, deels Oostenrijks (eeuwenlang)  en Sloveens geweest. De bekendste stad is Trieste, wat ook wel het 'Wenen aan zee' wordt genoemd, aangezien het direct aan zee ligt en de Oostenrijkse invloeden zeer groot zijn. Zo zijn er vele historische koffiehuizen te vinden en is een van de specialiteiten ápfelstrudel', nee dat klinkt niet erg Italiaans. Maar de koffie van Illy die ervandaan komt des te meer, Nederland was overigens het eerste land waar Illy koffie naartoe exporteerde.

Trieste Canale

Andere interessante steden om te bezoeken zijn Udine en Aquileia waar prachtige Romeinse mozaieken te vinden zijn. Daarnaast heeft de regio een paar gastronomische klassiekers om trots op te zijn: San Daniele prosciutto, zeker zo mooi als Parmaham, maar veel minder bekend. En wist u dat echte Prosecco uit het plaatsje Prosecco komt
Trieste
en dat dat in Friuli ligt? Helaas is de naast gelegen regio Veneto met de term aan de haal gegaan en is het nu een (kwaliteits) benaming voor wijn uit de Veneto. Ook komt hier prachtige bergkaas vandaan: Montasio die zeer stevig van smaak kan zijn.


Wijnproductie: 1,1miljoen hectoliter, ongeveer 150 miljoen flessen wijn. Tegenwoordig een van de meest prestigieuze wijnstreken, vooral kwa modern wit. Veel internationale duivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc. 
Het gebied kent 3 docg’s : Colline Orientali del Friuli picolit (Udine);  Ramandolo (van Verduzzo); Rosazzo.
Heuvelachtige gebieden tegen de Sloveense grens hebben bodems met kalkrijke mergel en zandsteen  met een perfecte drainage. De vlakkere, alluviale wijndistricten zijn het resultaat van duizenden jaren van aanvoer van bergpuin vanuit de Alpen  via de rivieren als de Isonzo en Tagliamento. Het is vlak land, waar de bodem bestaat uit een dikke laag kelinen, kiezels of ander geërodeerd materiaal met de nodige klei. Drainage geen probleem hier. Het heuvelachtige gebied is koeler, beter voor wit. Op de vlakte vooral rood.
Colli Orientali  + Colli Gorizano- plantdichtheid is hoog, stokken gever beprkter rendement, ook ander snoei/geleidingssysteem. In het vlakkere gedeelte  (Friuli, Latsisan, Aqui, Grave) is de plantdichtheid laag, stokken hoog (2 meter), gericht op tamelijk hoge rendementen (net als in de Veneto). Wijnbenamingen beginnen met naam DOC gevolgd door het (vaak internationale) druivenras bijvoorbeeld Colli Orientali del Friuli Verduzzo.

Specifieke druivenrassen uit de regio: Verduzzo, Ribolla Gialla, picolit, Pignolo, Raboso, Refosco en Schioppetino. Ook Tocai Friulano komt hier vandaan, maar mag niet meer zo heten vanwege Hongaarse dessertwijn met gelijknamig Tocainaam. De droge witte wijn heet nu slechts Friulano.
Ramandolo: eerste docg vd regio in 2001; witte wijn gemaakt van de Verzuzzo Friulano uit de provincie Udine. Wijngaarden op 1200 meter, uitsluitend handgeplukte druiven. Productie is apassimento- indroging, duiven worden te drogen gehangen, vaak laat geoogst zodat natuurlijke indroging aan de stok plaats vindt. Druiven verliezen circa 40% aan vocht,aan fermentatie. Wijn van 14/ 15% Lichtzoete wijn, goede begeleider van prosciutto San Daniele met vijgen, Montasiokaas, Salami van Nimis en gerookte forel. Kan ook goed bij vruchtenvlaaien en rijpe kazen.

dinsdag 3 september 2013

Davinci-thegenius- Leonardo tentoonstelling te Rotterdam

Tentoonstelling van 06.09.13 TOT 06.01.14
 
Met behulp van de nieuwste technologische snufjes zijn meer dan 200 fascinerende werken en voorwerpen te bewonderen, zoals Leonardo da Vinci die ruim 500 jaar geleden bedacht en ontwierp. Met een oppervlakte van 1.200 m2 is de tentoonstelling een ware ontdekkingsreis voor jong en oud en met name ook voor allen die bij het geven van onderwijs betrokken zijn.
Wat valt er zoal te zien?
  • Maar liefst 70 machines op ware grootte, waaronder een vliegmachine, een duikuitrusting, een katapult, een tank en een fiets. De machines zijn gebaseerd op schetsen van de door hem nagelaten codices.
  • De resultaten van een uniek onderzoek waarbij zo’n 25 tot nu onbekende ‘geheimen’ van de Mona Lisa werden ontdekt.
  • Gedetailleerde anatomische schetsen van Da Vinci.
  • Vele verschillende replica’s van Da Vinci’s beroemde kunstwerken, zoals Het Laatste Avondmaal, de Vitruviusman en niet te vergeten: de Mona Lisa.
  • Een indrukwekkende replicacollectie van de codices.
Geheimen Mona Lisa
Da Vinci – The Genius onthult niet eerder getoonde ontdekkingen over het werk van Leonardo da Vinci. Het meest boeiende onderzoek, te zien in de tentoonstelling, is dat naar de befaamde Mona Lisa, waarschijnlijk het beroemdste schilderij ooit. Pascal Cotte, een Franse ingenieur en kunstexpert had het voorrecht dit onderzoek te mogen verrichten. De Franse regering en het Louvre verleenden hem onbeperkte toegang tot het meest bekende kunstwerk van Leonardo da Vinci.
Pascal Cotte kreeg toestemming om het schilderij van de muur te nemen, het uit zijn kader te halen en het te fotograferen met een door hem speciaal ontworpen camera. Hierdoor kon hij beelden vastleggen en reproduceren met details die onmogelijk zichtbaar zijn voor het blote oog. Dit stelde hem in staat om vervolgens de meest diepgaande analyse ooit te maken. Kom dan ook, op een oppervlakte van 300 m², de resultaten van dit onderzoek bewonderen: zijn 25 meest verrassende ontdekkingen en 40 enorme afbeeldingen in hoge resolutie van de verschillende onderdelen van het schilderij. Een waar meesterwerk!
Na meer dan 500 jaar, verbaast de Mona Lisa ons blijkbaar nog steeds. De glimlach en de mysterieuze ogen van de Mona Lisa, een jonge Italiaanse genaamd Lisa del Giocondo, blijven ons fascineren.
 
Laatste avondmaal, expositie
De tentoonstelling Da Vinci – The Genius zal de kunstliefhebbers inspireren. Ze kunnen er een groot aantal replica’s van Leonardo’s kunstwerken bewonderen : Het Paard van Sforza, De Maagd op de Rotsen, De Annunciatie… en, vanzelfsprekend, Het Laatste Avondmaal. Deze schildering toont het laatste avondmaal dat Christus deelde met zijn apostelen voordat hij gearresteerd en gedood werd en, meer in het bijzonder, net dát moment waarop hij aankondigt dat hij verraden zal worden door een van hen.
Zonder twijfel is Het Laatste Avondmaal het meest bekende fresco ter wereld. De opdracht voor deze schildering kwam van Hertog Ludovico Sforza - Leonardo’s beschermheer - en de voorstelling moest geschilderd worden op een muur van de eetzaal in het klooster van Santa Maria delle Grazie te Milaan. Leonardo werkte eraan tussen 1495 en 1498. Hoewel het een traditioneel thema was voor eetzalen in die tijd, gaf Leonardo’s realistische stijl, gevoel voor perspectief en de dramatische uitbeelding van de discipelen, het werk uitzonderlijk veel realisme en diepte mee. De twaalf apostelen reageren allemaal verschillend: sommigen tonen zich verontwaardigd en geërgerd, terwijl anderen eerder onthutst zijn.
 
 
Bezoekadres
Post Rotterdam
Coolsingel 42
3011 AD ROTTERDAM

site: http://www.davincithegenius.nl

Kaarten zijn online voordeliger!