woensdag 25 april 2012

Nederlanders vinden Italiaanse keuken het lekkerst


Of het nu een heerlijke pizza, een verse pasta of een overheerlijk lasagne is, je smaakpapillen worden het meest verwend bij een vakantie in Italië. Volgens de Nederlandse en Belgische vakantieganger is Italië het land bij uitstek om lekker te eten. Ook de Spaanse keuken, met haar tapas en paella valt in de smaak. Dit blijkt uit onderzoek van Travelta onder ruim 5700 Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

Bijna 40 procent van de Nederlandse en Belgische vakantiegangers geeft aan dat Italië het land is waar je het lekkerst kan eten. Vakantiegangers vinden de bekende gerechten zoals pizza, pasta en lasagne erg lekker en ze staan in bijna ieder restaurant op de kaart. Ook vinden respondenten het lekker dat gerechten worden bereid met olijfolie en basilicum.  (onderzoek 24 feb 2012 –tourpress)

woensdag 11 april 2012

Laatste moment tip: 14 tm 22 april week vd cultuur in Italie: gratis naar (staats) musea etc
tekening Michelangelo Ufizi
Wie toevallig komende week in Italie verblijft en niet vies is van een flinke portie kunst kan zijn/haar hart ophalen: het is de week vd cultuur wat maakt dat vele (staats) musea, archieven, galerien e.d. gratis toegankelijk zijn! Voor wie een tripje Rome of Florence gepland heeft een leuke meevaller.
Tentoonstelling Maarten van Heemskerk in Rome nog tm 3 juni in Rotterdam:

Dit voorjaar zijn in het museum prenten, schilderijen en tekeningen te zien van de 16de-eeuwse kunstenaar Maarten van Heemskerck. De aanleiding van de tentoonstelling is het schilderij ‘Zelfportret met Colosseum’ dat vanuit het Fitzwilliam Museum in Cambridge naar Rotterdam komt. In twee zalen toont het museum werk van deze kunstenaar uit Haarlem, die zich liet inspireren door de klassieke oudheid.
Maarten van Heemskerck (1498-1574) begon in 1532 aan zijn reis naar Rome. Hier liet hij zich inspireren door de overblijfselen uit de klassieke oudheid. Antieke beelden en ruïnes vormden een dankbaar onderwerp voor zijn tekeningen, die hij nog jaren na zijn terugkeer als bron zou blijven gebruiken. Op de achtergrond van zijn ‘Zelfportret’ schilderde hij het Colosseum, voor veel kunstenaars hét symbool van het oude Rome. Behalve dit beroemde werk, tonen diverse prenten en schilderijen hoe de oudheid een rol bleef spelen in het oeuvre van deze kunstenaar. Ook wordt de invloed belicht van tijdgenoten als Michelangelo.
Zelfportret met ColosseumOp het olieverfschilderij ‘Zelfportret met Colosseum’ (1553) beeldde Maarten van Heemskerck zichzelf twee keer af: hij portretteerde zichzelf als 55-jarige, succesvolle en gefortuneerde kunstenaar, voor een schilderij waarop hij een tweede maal te zien is; als jonge kunstenaar, terwijl hij de ruïnes van het Colosseum vastlegt op een schetsblad. Van Heemskerck heeft het Colosseum keer op keer getekend tijdens zijn verblijf in Rome. Hoezeer hij het oude amfitheater bewonderde, bleek nog aan het eind van zijn leven, toen hij het als achtste wereldwonder toevoegde aan een prentreeks over de wereldwonderen van de oudheid.


http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1035/maarten-van-heemskerck